NL   FR   EN

Pioniers in gezondheid

Barricaid®-implantaat

De behandelingswijzen in de geneeskunde evolueren razendsnel. Dat is zeker het geval voor de neurochirurgie, het medische vakgebied bij uitstek dat steunt op hoogtechnologische apparatuur.

De afdeling neurochirurgie van het OLV Ziekenhuis Aalst volgt de nieuwe ontwikkelingen op de voet. Nieuwe inzichten en technieken die een gevoelige verbetering van de behandeling of het comfort van de patiënt betekenen, passen wij zo snel mogelijk toe.

Discushernia: annulus Zo was het OLV Ziekenhuis een van de 40 centra wereldwijd die gedurende een studieperiode aan de slag gingen met het Barricaid® implantaat. Dit werd ontwikkeld om de kans op recidive hernia (het opnieuw uitstulpen van de tussenwervelschijf na een operatie) te verminderen.

Discushernia?

Een klassieke discushernia ontstaat doordat er een scheur optreedt in de buitenste band (de annulus) van de tussenwervelschijf, waardoor een deel van het zachte binnengedeelte (de nucleus) kan uitstulpen. Deze uitstulping voert druk uit op de nabijgelegen zenuwen, met pijn, zwakte of ongevoeligheid in de benen en de onderrug als gevolg. Dit wordt verholpen door de uitstulping chirurgisch te verwijderen.

Wat is een recidive hernia? Recidive hernia: nucleus

Als een hernia verwijderd wordt, blijft er doorgaans een opening, een defect of zwakke plek in de wand van de annulus bestaan. Het kan gebeuren dat de overblijvende nucleus na verloop van tijd opnieuw uitstulpt via dit defect of door een ander verzwakt deel van de annulus. Dit wordt recidive hernia genoemd.

Barricaid®: een ‘stop' in de zwakke plek van de annulus

Het Barricaid® implantaat werd ontworpen om het risico op zo'n recidive hernia te verminderen: het werkt als een soort ‘stop' in de zwakke plek van de annulus.

Barricaid prothese

Geen extra operatie nodig

Het Barricaid® implantaat wordt onmiddellijk na het verwijderen van de uitstulping geplaatst, precies in het defect van de annulus en stevig bevestigd op het aangrenzende bot. Deze korte ingreep wordt uitgevoerd als onderdeel van de discectomie. Er is dus geen bijkomende operatie voor nodig. U informeert best op voorhand bij uw hospitalisatieverzekering over de terugbetaling van dit implantaat.

Resultaten van de Barricaid® studiefase in het OLV Ziekenhuis

De afdeling neurochirurgie van het OLV Ziekenhuis is een van de 40 centra wereldwijd die deze Barricaid® in de voorbije 5 jaar uitvoerig getest hebben. De resultaten bij patiënten die 2 jaar lang werden gevolgd zijn gekend en er is een aanzienlijke vermindering van het aantal recidieven bij patiënten die het Barricaid® implantaat als toegevoegde behandeling kreeg.