Traumatische wervelfracturen

Wervels kunnen op verschillende manieren beschadigd worden door ongevallen : val van een hoogte, sportongevallen bij fietsers of paardrijders enz.

Breuk van de 11de dorsale wervel na val van paard

Ernstige breuken die ‘instabiel’ zijn en kunnen leiden verlamming of belangrijke misvorming moeten natuurlijk geopereerd worden.

De zware frackteren met uitgesproken afplatting van het wervellichaam zullen een grotere 'open' chirurgie moeten ondergaan, omdat een kunstuk de wervel zal moeten vervangen.

Wanneer de breuk minder ernstig is, kan men gebruik maken van ballonkyphoplastie, waarbij de wervel terug wordt hersteld. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij de osteoporotische indeukingsfraktuur.

Bij jongere patiënten zal men minder gebruik maken van echt 'cement' zoals gebruikt bij o.a. heupprothesen maar 'biologisch' botcement gebruiken. Dit wordt achteraf terug omgezet tot echt bot.

 

 

Ook bij deze patiënten is het herstel sneller en vermijdt men langdurige immobilisatie, pijn en de mogelijke verdere inzakking van de wervel.

Bij ernstigere fracturen kan een combinatie met een ingreep en gebruik van vijzen en staven noodzakelijk zijn. Ook deze vijzen en staven kunnen op minimaal invasieve wijzen percutaan (door de huid) worden aangebracht zonder dat er een grote snede nodig is.

 

Hierboven een ernstige breuk van de 12de bostwervel : herstel dmv ballon vertebroplastie en stabilisatie met vijzen en staven. Het beeld rechts is de controle radiografie na 9 maanden : anatomisch herstel van de wervel, patiënt is pijnvrij.

« terug

Nieuws

10/02/2012 - Verjaardag neuronavigatie
09/02/2012 - Dr. Kools
01/01/2012 - Pensionering dokter Van Vyve
12/07/2011 - Nieuwe techniek in de behandeling van discus hernia : de Barricaid ®
16/11/2010 - De techniek staat niet stil !

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak