Stereotactische radiochirurgie

Radiosurgery

Radiosurgery is een puntbestraling waarbij een zeer hoge dosis stralen in één behandeling wordt toegediend. Dit wordt toegepast bij een aantal aandoeningen van de hersenen : arterioveneuse afwijkingen (AVM) van de hersenen, kleine tumoren zoals acusticus neurinomen en metastasen.

Het specifieke van deze vorm van bestraling is dat nagenoeg de volledige dosis samenvalt met de grenzen van het letsel, zodat het gezonde omgevende hersenweefsel niet bestraald wordt.

Om dit te bereiken moet er een stereotactisch kader op het hoofd van de patiënt worden vastgemaakt. Dit vormt de basis van de berekeningen die uiteraard zeer nauwkeurig moeten zijn.

Wie komt in aanmerking?

De stereotactische bestraling wordt toegepast bij welbepaalde afwijkingen die hieronder worden opgesomd :

 1. Arterioveneuse malformaties : dit zijn bloedvatenkluwens die een bloeding kunnen veroorzaken of veroorzaakt hebben. Zij worden bestraald als ze niet behandeld kunnen worden met heelkunde of embolisatie. Na embolisatie gebeurd hat dat er nog een gedeelte van het AVM open bkijft. Dit overgebleven gedeelte wordt dan bestraald. De bestraling is éénmalig, maar kan eventueel herhaald worden. Na de bestraling gaat het AVM geleidelijk aan dicht over een periode van twee jaar.
 2. Acusticus neurinomen (goedaardige tumoren van de evenwichtszenuw) : kunnen ook heelkundig behandeld worden, de bestraling geeft echter goede resultaten en krijgt o.i. de voorkeur.
 3. Metastasen : dit zijn uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam naar de hersenen. Meestal worden ze behandeld met conventionele bestraling van de volledige hersenen, maar kunnen ook en soms beter stereotactisch bestraald worden.
 4. Hersentumoren : deze lenen zich minder tot een éénmalige bestraling. Zij kunnen echter wel stereotactisch bestraald worden in verschillende zittingen. Er wordt dan geen kader opgezet maar wel een masker gemaakt.
 5. Andere minder frequente  indicaties voor tumoren
  • Meningiomen van de schedelbasis
  • Tumoren van de hypofyse
  • Caverneuse angiomen
  • N. Opticus gliomen
 6. Trigeminus neuralgie : indien de klassieke behandelingen falen kan stereotactische bestraling worden voorgesteld.

Praktisch

Een stereotactische bestraling wordt uitgevoerd met één nacht hospitalisatie.
Eerst wordt een MR-scan uitgevoerd, meestal ’s ochtends juist na de opname.
Een half uurtje voor het opzetten van het stereotactische kader wordt een infuus geplaatse en krijgt de patiënt een pijnstiller en lichte sedatie.
Het stereotactisch kader wordt dan na locale verdoving op het hoofd gefixeerd. Dit is het lastige gedeelte van de behandeling. Daarna wordt, met het kader op het hoofd,  het onderzoek van de bloedvaten uitgevoerd (bij arterioveneuse malformaties) en de CT-scan.
Terwijl de beelden worden doorgestuurd naar de PC en de berekeningen worden gemaakt, gaat de patiënt nog even terug naar de kamer. Tijdens deze periode wordt de lineaire accelerator (het bestralingstoestel) afgesteld en gecontroleerd.
Rond 17 uur wordt de bestraling uitgevoerd.
Na de bestraling wordt het kader van het hoofd gehaald, na een nachtje rust kan de patiënt naar huis.

Team stereotactische bestraling

Dr. F. Martens, neurochirug
Dr. L. Verbeke, radiotherapeut
Ingenieur M. Piessens, fysicus
Ingenieur J De Jans, fysicus

Verpleging neurochirurgie en radiotherapie

« terug

Nieuws

10/02/2012 - Verjaardag neuronavigatie
09/02/2012 - Dr. Kools
01/01/2012 - Pensionering dokter Van Vyve
12/07/2011 - Nieuwe techniek in de behandeling van discus hernia : de Barricaid ®
16/11/2010 - De techniek staat niet stil !

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak