Neuronavigatie

Computergestuurde hersenoperaties

 Bij hersenoperaties is een goede oriëntatie uiterst belangrijk. Om deze ingrepen zo veilig mogelijk te maken werd een  techniek ontwikkeld die men de GPS van de neurochirurg zou kunnen noemen.

Door deze techniek die men ‘neuronavigatie’ noemt aan te wenden, weet de neurochirurg zeer precies waar het letsel aanwezig is dat hij moet verwijderen.

Hoe gaat dit in zijn werk ?

Eerst en vooral wordt een volledige MR van het hoofd gemaakt, waarop  natuurlijk het letsel te zien is, maar ook de neus, oren, kortom de ganse schedel.

Deze beelden worden in de computer gebracht.

Nadat de patiënt onder narcose is, wordt de plaats van het hoofd door infra-rood camera’s vastgelegd.  Wanneer de neurochirurg nu de tip van een instrument op het hoofd van de patIënt plaatst kan hij op het computerscherm zien waar hij zich bevindt. De beelden worden opgeroepen die passen bij de plaats waar de tip van het instrument zich bevindt. Dit wordt duidelijker op de foto hieronder.  

De bewerkte beelden, met operatieplaning en traject worden ingevoerd in het navigatietoestel.

De twee camera's zullen de instrumenten herkennen in de ruimte en de plaats waar het instrument zich bevindt weergeven op het scherm.

Op het scherm ziet men tijdens de ingreep de beelden van de MR en van de tip van het instrument dat gebruikt wordt. De chirurg weet dus ten allen tijde waar hij zich bevindt tijdens de ingreep.

Aangezien men zo duidelijk kan bepalen waar het letsel zich onder de schedel bevindt, kan men ook het botluik (stuk schedel dat wordt weggenomen en later teruggeplaatst) zeer nauwkeurig en op maat maken. Dit wil zeggen niet te groot, maar ook weer niet te klein.

Ook de locatie van het letsel in de hersenen kan men hierdoor nauwkeurig vaststellen.

Dit heeft tot gevolg dat men de hersenoperaties veel veiliger kan uitvoeren, met kleinere toegangswegen en minder risico en pijn.

« terug

Nieuws

10/02/2012 - Verjaardag neuronavigatie
09/02/2012 - Dr. Kools
01/01/2012 - Pensionering dokter Van Vyve
12/07/2011 - Nieuwe techniek in de behandeling van discus hernia : de Barricaid ®
16/11/2010 - De techniek staat niet stil !

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak