Osteoporotische wervelindeukingen

HERSTEL VAN WERVELBREUKEN door KYPHOPLASTIE

Patiënten met osteoporose of botontkalking hebben gemakkelijker breuken van pols, heup of wervel, meestal bij een banale val.  Osteoporose komt frequent voor in de oudere leeftijdsgroep, meestal bij vrouwen na de menopause
Wanneer men een  indeukingsfractuur oploopt van de wervel, treedt er erge rugpijn op. De behandeling bestaat uit bedrust, pijnstilling, eventueel het dragen van een korset. Meestal verdwijnt de pijn na enkele weken. Uiteraard moet de osteoporose zelf behandeld  worden met medicatie (raadpleeg hiervoor uw huisarts).

In bepaalde gevallen zal een afwachtende houding echter onvoldoende zijn : de pijn blijft aanhouden en geraakt niet onder controle of de fractuur zakt verder in.Dit kan men volgen door regelmatig, in het begin wekelijks een controle radiografie van de wervelkolom te maken.

In deze gevallen is ballon vertebroplastie  of kyphoplastie aangewezen.

Dit is een heelkundige techniek waarbij op een minimaal invasieve manier een wervelfractuur kan worden hersteld door het inspuiten van een bijzonder soort ‘cement’

Hoe gebeurt een ballon vertebroplastie ?

De procedure gebeurt onder algemene verdoving. Twee canules (holle buisjes) worden langs achter in de rug tot in de gebroken wervel gebracht. Dit kan men veilig uitvoeren door tijdens de ingreep bestendig gebruik te maken van doorlichting met X -stralen. Door deze holle buisjes wordt dan een ballon tot in de wervel geschoven en opgeblazen. Zo kan men de wervel  van binnenuit terug herstellen, hij wordt als het ware ‘opgekrikt’ en ontstaat er een holte. Na wegnemen van de balonnen wordt deze holte opgevuld met halfvloeibare cement. Door het maken van een holte en het gebruik van deze bijna vaste cement vermijdt men dat de cement doorloopt buiten de wervel of naar de bloedsomloop.

 De cement wordt volledig hard  na enkele uren en 12uur later kan de patiënt opstaan.

De resultaten bij patiënten met ‘ingezakte’ wervels zijn uitstekend : de pijn is beduidend beter en men vermijdt verdere inzakking wat anders tot uitgesproken bochelvorming kan leiden.

Kyphoplastie bij osteoporotisvhe wervelindeukingen wordt volledig terugbetaald in welbepaalde omstandigheden.

Men kan deze techniek ook toepassen bij patiënten met wervelbreuken die niet ontstaan door osteoporose. Zie traumatische wervelfracturen.
 

« terug

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak