De O-arm is er !

Bij ingrepen op de wervels dienen in sommige gevallen schroeven te worden geplaatst. Dit kan het geval zijn bij breuken, maar ook wanneer de wervels onvoldoende stabiliteit hebben. De wervels moeten dan 'vastgezet' worden. Dit noemt men een arthrodese of spondylodese.

Dit gebeurd met behulp van X-stralen om nauwkeurig te bepalen waar de schroef terecht komt.

Het gebruik van doorlichting in één of twee richtingen, is niet altijd nauwkeurig, zeker als de wervelkolom vervormd is. Het  verkeerd plaatsen van een schroef kan lijden tot schade aan de zenuw  en ernstige schade !!! zie figuur hieronder. Dit is uiteraard een complicatie die men moet vermijden.

Om dit te vermijden werd een toestel ontworpen dat tijdens de ingreep driedimensionele beelden kan maken van de wervels : de O-arm.

Het toestel wordt rond de patiënt gebracht en beelden worden gemaakt zoals in een CT-scan. Daarenboven kan men de schroeven computergestuurd in de wervel brengen met een zeer grote precisie !

U kan dit bekijken in onderstaand filmpje :

U ziet in dit beeld hoe de vijs onder beeld controle in de wervel word geschroefd.

Op het einde van de operatie worden de beelden opnieuw gemaakt zodat we absoluut zeker zijn dat de vijzen perfect juist zitten.

Hierdoor worden deze ingreep weer een stuk veiliger !

« terug

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak