Minimaal invasieve rugchirurgie

Onze collega’s chirurgen kunnen in een lichaamsholte werken zoals de borstholte en kunnen in deze holten werken door kleine huidincisies met endoscopen en instrumenten. Dit zijn o.a.  laparoscopie, thoracoscopie, de gekende kijkoperaties in de buik- en borstholte.

Helaas kan dit niet voor rugchirurgie en kan men hier enkel de toegangsweg, dus de snede verkleinen. Het is immers zo dat hoe kleiner de wonde is en hoe minder het weefsel wordt beschadigd, hoe minder pijn de patiënt zal ervaren !!! Hij zal snelller kunnen opstaan, stappen, en het ziekenhuis verlaten. Ook zal men sneller het werk terug kunnen hervatten.

De eerste aanzet voor deze 'Minimaal invasieve rugchirurgie' was de MicroEndosccopische Discectomie (MED).

Bij deze techniek wordt de rugspier geleidelijk aan gedilateerd, m.a.w. de spiervezels worden geleidelijk aan gespleten tot men een werkkanaal, een tube, tot op de wervel kan brengen. Nadien wordt de operatie uitgevoerd zoals bij een klassieke ingreep.

De huidincisie is echter kleiner en de spier wordt minder beschadigd.

Hetzelfde principe wordt toegepast bij de lumbale arthrodese. Hierbij worden twee wervels aan elkaar vastgemaakt  met vijzen en wordt tussen de wervels een kooi aangebracht met bot zodat de wervels aan elkaar kunnen vastgroeien.

Een grote huidincisie dient met deze techniek niet meer te worden gemaakt zodat het postoperatieve herstel sneller verloopt !

Hierboven de klassieke incisie : de spieren moeten ver uit elkaar worden gespreid en dit geeft aanzienlijke pijnklachten.

Hierboven de twee kokers waardoor gewerkt wordt : kleine incisies en weinig spierschade !

Ook de vijzen worden door kleine incisies van de huid in de wervels gebracht.

« terug

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak