Nieuws

Verjaardag neuronavigatie
10/02/2012 - 16 jaar geleden, precies op 7 februari 1996, werd de eerste intracraniële ingreep met neuronavigatie uitgevoerd in België, en wel in het OLV ziekenhuis te Aalst. Neuronavigatie werd a...

Welkom op de website van de dienst Neurochirurgie

Sinds 1990 werd de dienst neurochirurgie in het OLV Aalst hernieuwd. De nieuwe dienst bestaat dus bijna 20 jaar.

Tijd om een bilan te maken van deze 20 jaar die razendsnel is voorbijgegaan.

Tijdens deze periode heeft de technologie voor zo’n spectaculaire vooruitgang gezorgd in de neurochirurgie, dat we gerust kunnen spreken van een breuk met het verleden.

Eén van de belangrijkste "nieuwigheden" is dat bij bijna alle operaties beelden worden gebruikt.

Bij de hersenchirurgie zijn er beelden die vooraf zijn gemaakt: bij de neuronavigatie laat de chirurg zich hierdoor namelijk leiden, zodat hij met een enorme precisie te werk kan gaan en menselijke onnauwkeurigheden grotendeels kunnen worden vermeden.

Maar ook tijdens ingrepen op de wervelkolom die steeds door kleinere incisies worden uitgevoerd, worden er radioscopische beelden (de zogenaamde X-stralen of röntgenstralen) gemaakt.  Deze techniek is volledig ingeburgerd en operaties met twee dergelijke toestellen behoren tot de dagelijkse realiteit. Hierdoor worden ingrepen op de wervelkolom betrouwbaar en zijn chirurgische fouten beter te vermijden. (zie O-arm)

De technologie zorgde niet alleen voor betere beeldvorming, maar ook voor betere materialen en bovendien zijn de gevolgen ervan op het menselijke lichaam perfect gekend. Implantaten zoals schroeven, platen of staven worden dan ook nooit meer afgestoten.

Maar niet alleen de technologie is grondig veranderd, ook de medische standpunten en inzichten zijn gewijzigd. Zo was het tot voor kort nog ondenkbaar om b.v. twee hersentumoren of zeer kleine letsels te verwijderen. Dit kan nu wél en bovendien met een zeer laag risico.

Er is ook een ingrijpende wijziging van onze medische visie op de afwijkingen van de wervelkolom, en dan in het bijzonder over het belang en functie van de tussenwervelschijven.

Zo kon vroeger bij chronische lage rugpijn alleen een fusie (verstijving) van de wervels ten opzichte van elkaar worden uitgevoerd. Tegenwoordig wordt gestreefd naar een blijvende, normale beweeglijkheid van de tussenwervelschijven.

Dat kan met middel van prothesen, zoals o.a. de M6 prothese voor de halswervels, en de M6-L en de Maverickprothese voor de lendenwervels.

Ondertussen is ook het besef gegroeid dat als de beschadiging van weefsel wordt beperkt, de patiënt ook minder pijn lijdt, minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven en ook vlugger zal genezen. Dit is eigenlijk de basis van elke kijkoperatie, en er zijn heel wat voorbeelden: geen snee meer in de knie om een meniscus weg te halen, maar slechts drie ‘puntjes’. Bij de meeste buikoperaties wordt ook zo te werk gegaan.

Zo bestaan er nu ook dergelijke technieken om een banale discus hernia te verwijderen, en gebeurt dit met een MED-kijkoperatie. Een overzicht van deze minimaal invasieve technieken vindt U verder in deze website.

De neurochirurgie en de bestralingstherapie zijn ondertussen ook gaan samenwerken om met fijne bundelbestraling, de zogenaamde stereotactische radiochirurgie, hersengezwellen te behandelen die niet geopereerd kunnen worden.

Maar de techniek staat niet stil en in ons 20ste bestaansjaar staan er heel wat innovaties op til !!!

Als u meer informatie wenst, klik dan gewoon op het onderwerp!

We wensen u veel leesplezier.

Nieuws

10/02/2012 - Verjaardag neuronavigatie
09/02/2012 - Dr. Kools
01/01/2012 - Pensionering dokter Van Vyve
12/07/2011 - Nieuwe techniek in de behandeling van discus hernia : de Barricaid ®
16/11/2010 - De techniek staat niet stil !
02/11/2010 - Nieuwe medewerker : Dr Geoffrey Lesage
15/10/2010 - O-arm operationeel

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak