Vervanging van de lumbale tussenwervelschijf

Lumbale discusprothese

Chronische lage rugpijn is niet zeldzaam in onze samenleving. Ze kan verschillende oorzaken hebben :  overbelasting door een te zwaar beroep of slechte houding, onvoldoende beweging, overgewicht, ….

Rugpijnklachten kunnen echter ook veroorzaakt worden door een te snelle slijtage van een tussenwervelschijf en daar kan de patiënt uiteraard niets aan doen.  Indien men dit kan bevestigen door verschillende onderzoekingen uit te voeren, is het mogelijk om de zieke tussenwervelschijf te vervangen door een artificiële beweeglijke discusprothese.

Wanneer een tussenwervelschijf te snel degenereert (‘verslijt’), wordt de beweeglijkheid van het segment (dus de bewegingen van twee wervels t.o.v. elkaar) gestoord. De bewegingen gebeuren niet meer op een normale manier en dit leidt tot pijn die voornamelijk achteraan in de gewrichten (de zgn. facetten) wordt waargenomen.

Door het inbrengen van een prothese wordt de normale hoogte hersteld alsook de normale beweeglijkheid, zodat de facetgewrichten ontlast worden en op een normale manier kunnen bewegen, zonder pijn.

De ingreep voor het plaatsen van een lumbale discusprothese gebeurt noodgedwongen langs voor, langsheen te buikholte.

De prothesen worden nu bijna allemaal terugbetaald als de onderzoekingen werden uitgevoerd die door het RIZIV worden vereist.

« terug

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak