Behandeling van een nekhernia (cervikale hernia) door een beweeglijke prothese

Wanneer men een ingreep ondergaat voor een discus hernia in de nek dan wordt de tussenwervelschijf vervangen langs een toegangsweg vooraan in de hals (dit noemt men een anterieure cervikale discectomie). Tegelijk wordt natuurlijk ook de hernia verwijderd. Bij de ingreep gebruikt men de operatiemicroscoop.

De tussenwervelschijf kan men op twee manieren vervangen :

  • Ofwel door het inbrengen  van een vast ‘blokje’ zodat boven en onderliggende wervel aan elkaar kunnen vastgroeien
  • Ofwel door het  plaatsen van een beweeglijke discusprothese.

In geval uw wervelkolom weinig arthrose vertoont, dus weinig slijtage elders dan op de beschadigde tussenwervelschijf, opteert men best voor een beweeglijke prothese. Dit is zeker het geval bij jongere mensen.

Deze prothese heeft dezelfde eigenschappen als een normale tussenwervelschijf en laat dezelfde beweeglijkheid toe.
Dit heeft als  voordeel dat de tussenwervelschijven van de wervels boven en onder de prothese niet overbelast worden, wat wel het geval is na het plaatsen van een ‘vast blokje’.

Er bestaan verschillende beweeglijke prothesen, degene die het meest de normale tussenwervelschijf benadert is de M6 prothese. In tegenstelling tot alle andere prothesen is ze samendrukbaar waardoor ze ook demping biedt.

Niet alle patiënten komen in aanmerking voor het plaatsen van zulke prothese, wanneer teveel arthrose aanwezig is of wanneer het wervelkanaal vernauwd is, kan men dit beter niet doen.

« terug

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak