Barricaid ®

Hebt u last van een discushernia in uw onderrug en overweegt u een operatie? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een operatie met de Barricaid ® prothese. Het betreft een innovatief implantaat dat het risico van een herhaalde hernia na een discectomie tot het minimum kan beperken. Dit gebeurt al dan niet in studie verband. De dienst Neurochirurgie van het OLV Ziekenhis te Aalst is één van de 40 centra wereldwijd die de prothese mogen plaatsen.

Om meer te weten gelieve contact op te nemen met :

+32 (0)53 / 72 43 73
Voor Dr. Martens of Dr. Lesage

Wat is een discushernia?

In de lumbale (=lenden) wervelkolom bevinden zich vijf schijven : de tussenwervelschijven. Deze schijven fungeren als schokdempers voor de wervelkolom, ze absorberen schokbelastingen en spanningen die voorkomen bij de dagdagelijkse lichaamsbeweging.  Elke tussenwervelschijf heeft een buitenste ring, annulus genoemd. Deze bestaat uit een aantal lagen stevig fibreus weefsel en is te vergelijken met een autoband. Binnen deze "band" bevindt zich een zachtere kern nucleus genoemd.

  

Er is sprake van een discushernia in de wervelkolom wanneer de annulus scheurt, waardoor een deel van de nucleus kan uitstulpen of volledig vrij kan komen (klik hier voor de verschillende typen discushernia). Door deze buitenwaartse kracht kan druk op nabijgelegen zenuwen ontstaan, die pijn, zwakte of ongevoeligheid in de benen en de onderrug kan veroorzaken - ook wel bekend als ischias of sciatica.

Wat zijn voor u de mogelijke behandelingen?

Voor veel patiënten zal een niet-operatieve of conservatieve behandeling volstaan om de symptomen, voorzaakt door  een discushernia geleidelijk aan te laten verdwijnen. Deze behandeling bestaat uit een combinatie van rust, fysiotherapie en/of ontstekingsremmers. Houdt de pijn of ongevoeligheid echter ondanks deze behandelingen aan, dan zal de arts mogelijk een operatie adviseren.

Microscopische of Endoscopische Discectomie

Discectomie is de meest toegepaste operatieve behandeling van een discushernia in de wervelkolom. Bij deze ingreep verwijdert de chirurg de hernia om de druk tegen de zenuw te verminderen en zo de symptomen te verlichten. Bij verwijdering van deze hernia blijft doorgaans echter een opening, een defect,  in de wand van de annulus bestaan. Het kan voorkomen dat overblijvende nucleus na een discectomie opnieuw uitstulpt via dit defect of door een ander verzwakt deel van de annulus. Dit wordt recidief hernia genoemd en vormt bij een conventionele discectomie vaak een probleem, omdat deze opnieuw symptomen kan veroorzaken en een volgende operatie noodzakelijk kan maken.

Discectomie met de Barricaid ® prothese

Wervelkolomspecialisten onderzoeken op dit moment een nieuwe techniek om de kans op recidief hernia tot een minimum te beperken of zelfs volledig te vermijden.
Deze techniek maakt gebruik van een innovatief implantaat, de Barricaid ® prothese. Ons centrum is één van de 40 centra wereldwijd die deze prothese mogen plaatsen.

  

De Barricaid ® prothese wordt geplaatst tijdens de operatie voor het verwijderen van de discus hernia.  Onmiddellijk  na de discectomie wordt het Barricaid ® implantaat  geplaatst, exact in defect van de annulus en stevig bevestigd op het aangrenzende bot. Zo wordt een barrière tot stand gebracht die de kans op een herhaalde hernia op de plaats van het defect kan verhinderen. Het aanbrengen van de Barricaid ® prothese is een kortdurende ingreep en wordt uitgevoerd als onderdeel van de discectomie.

Mogelijke voordelen van een discectomie met Barricaid ®

  • Wordt uitgevoerd als onderdeel van de standaard operatieve discectomie, er geen bijkomende ingreep noodzakelijk
  • Wordt geplaatst op de exacte plaats van het defect
  • Vormt een barrière voor een mogelijke herhaalde hernia op de plaats van het defect
  • Een verbeterde functie en pijnbestrijding

Over het klinisch onderzoek naar de Barricaid ® prothese

Is er een discushernia geconstateerd in uw onderrug en overweegt u een discectomie? Mogelijk bent u dan een geschikte kandidaat voor een microscopische discushernia operatie, al-dan-niet in combinatie met een Barricaid ® prothese.

« terug

 

Maak een online afspraak

Via onderstaande link kan u op een aanvoudige manier een afspraak maken.

Boek hier uw afspraak